2021-05-20 07:35Pressmeddelande

Lindesberg kan stängas av för att minska smittspridning

Parkeringen vid handelsområdet CharlottenlundParkeringen vid handelsområdet Charlottenlund kan komma att stängas av på lördag för att minska risken för smittspridning i folksamlingar.

På lördag kan delar av centrala Lindesberg stängas av för biltrafik. Anledningen är att stoppa cruising och minska risken trängsel i större folksamlingar som kan ge ökad smittspridning. Lindesbergs kommun och Polisen samarbetar i insatsen.

- Det är tråkigt att vi behöver förbereda för att stänga av vårt samhälle igen. Vi tar till den här åtgärden i förebyggande syfte för att behålla ordningen och minska risken för att stora folksamlingar skapas under en pandemi när smittspridning sker på fortsatt hög nivå, säger Henrik Arenvang, kommundirektör i Lindesbergs kommun.

Störande cruising
Förra helgen skapades stora folksamlingar i centrala Lindesberg av både unga vuxna och vuxna personer som samlats under en spontan cruising. Nu finns uppgifter om att ytterligare sammankomster planeras till helgen.

- Vi kan inte acceptera sådana ordningsstörningar och beteenden som vi sett under flera spontana motorträffar, säger Stefan Toll, kommunpolis i Lindesberg. Även om pandemilagen är utformad så att vi endast kan begränsa deltagarna till 8 personer vid offentliga tillställningar och allmänna sammankomster behöver alla som deltar i större folksamlingar ta sig en allvarlig funderare på hur man riskerar att bidra med smittspridning i samhället. För oss är det viktigt att alla vuxna runt omkring våra ungdomar hjälper till att förhindra det som skedde förra helgen. Vi förbereder nu flera brottsförebyggande åtgärder eftersom vi vet att den här typen av sammankomster skapar situationer där brott och allmän oordning förekommer.

Avstängt område
De vägar och områden som kan komma att stängas av på lördag 22 maj klockan 18 till och med söndag 23 maj klockan 04 är följande:  

- Parkeringen på handelsområdet Charlottenlund vid mellersta infarten.

- Kristinavägen och korsningarna till anslutande vägar.

- Stafettgatan och korsningarna till anslutande vägar.

De som bor i området och personer som behöver göra ärenden kommer självklart få tillåtelse att passera.

Samarbete med flera aktörer
Avstängningen är ett större samarbete mellan Lindesbergs kommun och Polisen. Kommunens fältassistenter från Socialtjänsten kommer medverka och Polisen planerar för att kunna genomföra flygande besiktningar av fordon under lördagskvällen.

- Vi har ett nära samarbete med Polisen i Lindesberg för att på bästa sätt kunna genomföra det här, säger Henrik Arenvang, kommundirektör vid Lindesbergs kommun. Det är fortsatt viktigt att vi orkar hålla i och hålla ut och följa de lagar, regler och riktlinjer vi har att förhålla oss till för att komma ur pandemin. 

 


Om Lindesbergs kommun

Lindesbergs kommun ligger i norra Bergslagen i Örebro Län. Staden i vår kommun är Lindesberg och våra tätorter är Fellingsbro, Frövi, Vedevåg, Storå och Guldsmedshyttan. Här finns en vacker natur och ett rikt kulturarv som präglar våra orter. I Lindesbergs kommun har vi ett stort engagemang både för företagande och idrott. Vi finns till för att varje dag utföra en service till de 23.500 invånare som bor här.


Kontaktpersoner

Stefan Toll
Kommunpolis
Stefan Toll