2020-09-02 07:00Pressmeddelande

Stort samarbete med polis och Lindlövens IF - på lördag kan delar av centrum stängas av

Nu är det förberett för att kunna stänga av och begränsa biltrafiken i delar av centrala Lindesberg under lördagskvällen. Om avstängningen kommer att ske avgörs av Polismyndigheten under kvällens gång. I så fall kommer Polisen kunna begränsa för de bilister som inte har giltiga skäl att färdas med bil i centrum.

- Det har varit helger under sommaren där invånare i Lindesberg störts av hög musik från bilar och allmän oordning bland festande ungdomar och unga vuxna. Nu finns det uppgifter om att en större sådan sammankomst eventuellt planeras i Lindesberg på lördag. Därför har vi jobbat tätt med Polisen och Lindlövens IF och förberett för att vid behov kunna stänga av centrala delar i Lindesberg på lördag, säger Henrik Arenvang, kommundirektör i Lindesbergs kommun.

Eventuell avstängning

Under lördagskvällen kommer ett antal grindar att stå förberedda för att användas vid en eventuell avstängning. Frivilliga trafikvakter från Lindlövens IF har åtagit sig uppdraget att bevaka grindarna under kvällen och föra en nära dialog med Polisen om läget förändras. Lindesbergs kommun har efter beslut gett tillstånd till Polismyndigheten att spärra av delar av centrala Lindesberg om bedömningen är att det behövs. I så fall kommer de bilister som inte har giltiga skäl att färdas med bil i centrum att begränsas.

Brottsförebyggande åtgärd

Avstängningen görs som en del i brottsförebyggande åtgärder. Under sammankomster med bilar i Lindesberg har Polisen rapporterat om hög musik och fylla. Brott som skadegörelse, förargelseväckande beteende och ofredande har varit vanligt förekommande. Minderåriga har påträffats berusade och enligt uppgifter från Polisen förekommer det också droger i sammanhangen. Lindesbergs kommun har i samarbete med Polisen även varit i dialog med både berörda ungdomar och deras föräldrar via skolorna.

- Det är sorgligt att vi gemensamt behöver ta till sådana här åtgärder för en liten grupp människor. De allra flesta i Lindesberg, unga som vuxna, ingår inte i det här sammanhanget alls. Men nu gör vi det här dels för att skydda ordningen för alla men också för att se till att unga människor inte samlas och skapar miljöer som är destruktiva för de själva, säger Irja Gustafsson, kommunstyrelsens ordförande i Lindesbergs kommun.

För mer information kontakta:

Henrik Arenvang, kommundirektör, Lindesbergs kommun

henrik.arenvang@lindesberg.se, 070-385 16 05


Om Lindesbergs kommun

Lindesbergs kommun ligger i norra Bergslagen i Örebro Län. Staden i vår kommun är Lindesberg och våra tätorter är Fellingsbro, Frövi, Vedevåg, Storå och Guldsmedshyttan. Här finns en vacker natur och ett rikt kulturarv som präglar våra orter. I Lindesbergs kommun har vi ett stort engagemang både för företagande och idrott. Vi finns till för att varje dag utföra en service till de 23.500 invånare som bor här.