2022-01-31 07:36Pressmeddelande

Vinn ett insektshotell och skapa hållbar miljö för Lindesberg

Närbild på ett insektshotell.

Ett medborgarförslag utmynnar i att arbetsmarknadsenhetens snickeri producerar insektshotell. Hotellen skall gestaltas som olika byggnader i kommunen och vi utlyser nu en tävling om vilka dessa byggnader blir. Vinnaren får ett eget hotell som förhoppningsvis kommer krylla med gäster under turistsäsongen.

”Lindesbergs kommun behöver aktivt ta ansvar för de utrotningshotade insekterna”. Denna uppmaning fick kommunen via ett medborgarförslag under hösten. Förslaget resulterade i att arbetsmarknadsenhetens snickeri åtar sig uppdraget att tillverka en handfull hotell för att hjälpa våra bin, humlor och andra insekter.

Ett bi- eller insektshotell fungerar som äggläggningsplats åt både humlor och bin. Behovet av dessa är stort och vi håller i dagsläget på att förlora upp till en tredjedel av våra 270 vilda biarter. Detta kan i sin tur ge stora negativa konsekvenser på våra skördar och på vårt ekosystem då pollinatörer är nödvändiga för att den biologiska mångfalden skall överleva.

Hotellens utseenden skall bestämmas av er, invånarna i kommunen. Arbetsmarknadsenheten ansvarar för att skapa kreationerna och de kommer sedan placeras ut på lämpliga platser i kommunen under våren. En jury kommer plocka ut de fyra bästa förslagen och vinnaren får ett eget hotell byggt efter sitt eget förslag.

För att delta i tävlingen så skickar du ditt förslag på byggnad via epost till kari.labermo@lindesberg.se eller så kan förslaget ringas in till 0581-816 73. Glöm inte att uppge dina kontaktuppgifter.

Vi hoppas att detta skall skapa ringar på vattnet. Att fler får upp ögonen för utmaningen vi står inför och att fler vill hjälpa oss bidra till lösningen.

 


Om Lindesbergs kommun

Lindesbergs kommun ligger i norra Bergslagen i Örebro Län. Staden i vår kommun är Lindesberg och våra tätorter är Fellingsbro, Frövi, Vedevåg, Storå och Guldsmedshyttan. Här finns en vacker natur och ett rikt kulturarv som präglar våra orter. I Lindesbergs kommun har vi ett stort engagemang både för företagande, kultur och idrott. Vi finns till för att varje dag utföra en service till de 23.500 invånare som bor här.


Kontaktpersoner

Zila Conejeros
Enhetschef Arbetsmarknadsenheten
Zila Conejeros