2021-09-17 12:22Pressmeddelande

Välkommen att se Björkhagaskolans blomstrande skolgård

Skolbyggnaden på Björkhagaskolan.

Den 20 september är du välkommen till Björkhagaskolan för att ta del av arbetet med projektet Blomstrande skolgård. Syftet med projektet är att barnen får lära sig om blommor, insekter, frön, pollinering och odling genom att själva få anlägga och skörda.

Björkhagaskolan genomför med bidrag från Lona, Hopajola, Naturskyddsföreningen, Region Örebro län och SBB ett projekt som heter ”Blomstrande skolgård”. En naturpedagog involverar såväl elever, pedagoger som förvaltare i ett skolgårdsprojekt för att öka kunskapen och engagemanget kring biologisk mångfald och pollinering. Barnen får lära sig om blommor, insekter, frön, pollinering och odling. De får också lära sig att praktiskt anlägga och skörda odlingar. Projektet vill också bidra till ökad trivsel och engagemang för eleverna och möjlighet till utomhuspedagogiskt arbete på Björkhagaskolan.

Den 20 september är ni välkomna att ta del av den fina odlingen och höra mer om syftet med projektet. Ni kommer också få ta del av när årskurs 4 plockar frön för att kunna så nästa vår vilket är en del av projektet - att vara delaktig i hela processen kring odling och sådd.

- Det här är verkligen ett uppskattat projekt för barnen. Eleverna har nyss skördat, tillagat och ätit det de själva odlat. Häromdagen kom det en pojke med sin pappa och ville visa och berätta vad de gjort. Odlingens placering gör att den är synlig även för den som går förbi skolgården. Många personer har redan stannat och beundrat den fina odlingen, säger biträdande rektor Maria Fredriksson.

 

För eleverna är det nytt och spännande att vara med från början i odlingsprocessen. Få kunskap om hur det hänger ihop, att förstå hur viktig den biologiska mångfalden är för vår miljö och att vi kan vara med och bidra. Projektet kommer även fortsätta under nästa år och då kommer årskurs 1 att vara delaktiga.

- Tanken var egentligen att vi skulle ha bjudit in elever som arbetat i projektet under året samt deras anhöriga till en gemensam aktivitet där vi bland annat skulle bygga bihotell tillsammans. Tyvärr satte pandemin stopp för aktiviteten men vi hoppas att vi kan få till en sådan aktivitet nästa år istället, fortsätter Maria Fredriksson.

När?

Måndag 20 september klockan 10:00

Var?

Björkhagaskolan, vi samlas vid expeditionen.

Medverkande

Lotta Sörman, naturpedagog

Sonia Norling, pedagog

Maria Fredriksson, biträdande rektor


Ämnen: Skola

Om Lindesbergs kommun

Lindesbergs kommun ligger i norra Bergslagen i Örebro Län. Staden i vår kommun är Lindesberg och våra tätorter är Fellingsbro, Frövi, Vedevåg, Storå och Guldsmedshyttan. Här finns en vacker natur och ett rikt kulturarv som präglar våra orter. I Lindesbergs kommun har vi ett stort engagemang både för företagande, kultur och idrott. Vi finns till för att varje dag utföra en service till de 23.500 invånare som bor här.


Kontaktpersoner

Sonia Norling
Pedagog, Björkhagaskolan
Sonia Norling
  • 0706-43 19 15
Maria Fredriksson
Biträdande rektor, Björkhagaskolan
Maria Fredriksson