2020-07-09 07:00Pressmeddelande

Trångt på serveringar i Lindesberg - både gäster och serveringar behöver ta sitt ansvar

Flera anmälningar om trängsel på serveringar har inkommit till Lindesbergs kommun. Vid tillsyn har det framkommit att en del ställen har behövt ändra möbleringen för att hålla avstånd mellangästerna. Men allt bygger på att alla tar sitt ansvar. 

-Vi har gjort kontroller på flera ställen som har blivit anmälda och sett att många serveringar i både Lindesberg och Frövi har behövt göra justeringar i möbleringen för att gäster ska kunna hålla det avstånd som krävs. Samtidigt behöver även gästerna hjälpa till och ta sitt ansvar, säger Jenny Oliw, miljöinspektörpå Samhällsbyggnad Bergslagen.

Ny lag 1 juli

Den 1 juli kom det en ny lag om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen som gäller fram till den 31 december 2020. I Lindesbergs kommun är det Samhällsbyggnadsförvaltningen som ska kontrollera att lagen följs och att trängsel inte uppstår på serveringar. Det formella ansvaretligger på den som är ansvarig för serveringenmen alla behöver göra sitt för att minska smittspridningen.

-Vi upplever att samarbetet med serveringarna i kommunen har varit bra och alla vill att det ska bli rätt i slutändan. Men det handlar om kunskap också. Det är viktigt att vi hjälps åt, håller ut och fortsätter göra det som krävs för att minska smittspridningen. Det gäller oss alla -både vi i kommunen, företagare och invånare, säger Jenny Oliw.

Fortsatt tillsyn under sommaren

Samhällsbyggnadsförvaltningen kommer att fortsätta göra tillsyn på serveringsställen i Lindesberg under sommaren. Ett serveringsställe har följande ansvar enligt lagen:

 • Ett serveringsställe ska vidta åtgärder för att undvika trängsel bland gäster. Gäster från olika sällskap ska kunna hålla minst 1 meters avståndtill varandra.
 • Ett serveringsställe ska se till att gäster intar mat och dryck sittande vid ett bord. Endast om det kan ske utan trängsel får gästerna hämta mat vid en disk eller en buffé.
 • Ett serveringsställe ska ge gästerna möjlighet att tvätta händerna med tvål och vatten eller erbjuda handsprit.
 • Ett serveringsställe ska ha tydlig och väl synlig information till gästerna som förklarar hur en gäst kan minska risken för smittspridning. Gästerna bör informeras om:
  • viktenavatt hålla avstånd
  • att sköta sin handhygien
  • att mat och dryck ska intas sittandes vid ett bord eller bardisk-att personer med symtom bör stanna hemma
 • Ett serveringsställe ska informera personalen om hur smittspridning mellan gäster hindras och vilka hygienrutiner som gäller.

För mer information kontakta:

Jenny Oliw, miljöinspektör, Samhällsbyggnad Bergslagen

jenny.oliw@sb-bergslagen.se, 0581-817 12


Om Lindesbergs kommun

Lindesbergs kommun ligger i norra Bergslagen i Örebro Län. Staden i vår kommun är Lindesberg och våra tätorter är Fellingsbro, Frövi, Vedevåg, Storå och Guldsmedshyttan. Här finns en vacker natur och ett rikt kulturarv som präglar våra orter. I Lindesbergs kommun har vi ett stort engagemang både för företagande och idrott. Vi finns till för att varje dag utföra en service till de 23.500 invånare som bor här.