Nu börjar vi räkna ner dagarna till Vinterspår 2024 - Lindesbergs kommuns största kulturevenemang.
Först ut är vernissagen den 17 februari i Galleri Konstrummet, Grenverket, Lindesbergs bibliotek. Alla utställarnas verk visas upp på Försmaksutställningen. Vernissagen börjar kl.11.45 med musik från 2 Herrar med vänner. Det blir akustiskt med fiol, munspel och gitarr.
Den 2-3 mars är det dags för kommunens största kulturarrangemang Vinterspår. I år med 31 platser att upptäcka och 140 utställare att möta. Alla har öppet kl.10-16 med undantag för vissa musikarrangemang.
Frövifors pappersbruksmuseum har seglat upp som den största noden med 45 utställare och flera musikinslag under helgen. Men det finns mer att utforska. Den lilla idylliska byn Sällinge har 7 utställare i år. Där hittar vi Jenni Axén som bytt storstaden mot landsbygden och nu har mycket yta för sitt skapande. Hos Jenni kan du se collage, foto, tovning, akvareller och smyckeskonst. En och annan korv kan också slinka ner. I samma lilla by har vi två konstnärer som inte bara bytt ort utan även land. Du har möjlighet att träffa Johan van Tongeren och Monique Burhenne på deras veranda där de ställer ut popkonst och glasmålningar.
I Storå bjuder Oscar Karlsson besökarna hem till sig. Han går på Örebro Konstskola och vi får ta del av hans konstnärskap. Det blir spännande att se hans installationer.
I Stripa har man möjlighet att se Lisa Lagers fantastiska mosaiker och sedan vill man kanske ta en sväng till Ramsberg. Där binder Anders Ståhl klassiska laxflugor bland mycket annat.
I Lindesberg finns det mycket att se och göra. Musik, foto, konst, konsthantverk och fika finns det för alla att ta del av. Ibland får vi frågan om Vinterspår är en skidtävling och det har vi löst i år med att vi kommer visa Vasaloppet på Grenverket under helgen.
I år är att det är allra första gången som Keramiker Gunilla Dovstens Minnesfond delar ut ett stipendium. Lördag 2 mars kl. 15 i Brukskontoret, Dalkarshyttan.
Gunilla Dovsten var en mycket uppskattad keramiker och konstnär i Bergslagen. I början av 1980-talet flyttade Gunilla till Lindesberg där hon hade egen ateljé och ett brett engagemang i det lokala och regionala kulturlivet. Du kunde se henne på scen, du kunde höra henne sjunga och många skolelever fick sin första känsla för lera i hennes sällskap. Gunilla arbetade både med funktionella bruksvaror och friare uttrycksformer, som skulptur. Hon utbildade sig till keramiker på Capellagården på Öland, Skolen för Brukskonst i Köpenhamn och som drejarlärling i Japan. Såväl som konsthantverkare som fri konstnär var hon mycket infallsrik och nyfiken på tekniker, former och färger.
Färgerna var ofta dova - rödbrunt som järn, blågrönt som slagg och grönt som barrskog – så som Bergslagen. Naturen var en ständig inspirationskälla – fåglar, växter, fantasiväsen – återkommer ofta i hennes verk.
För att hedra hennes gärningar har anhöriga och vänner bildat en minnesfond - Keramiker Gunilla Dovstens Minnesfond.
Fondens syfte är att årligen dela ut ett stipendium till någon ung konsthantverkare som verkar i Gunilla Dovstens anda. Stipendiet syftar till att stödja unga talanger inom området, samt att uppmärksamma Gunilla Dovstens livsverk.
Genom minnesfonden lever Gunilla Dovstens arv vidare och nya generationer ges möjlighet att ta vid inom konsthantverk och kulturliv.
Gunilla var initiativtagaren till Vinterspår.
Välkomna till Vinterspår 2-3 mars kl.10-16 i hela Lindesbergs kommun.
Lindesbergs kommun ligger i norra Bergslagen i Örebro Län. Staden i vår kommun är Lindesberg och våra tätorter är Fellingsbro, Frövi, Vedevåg, Storå och Guldsmedshyttan. Här finns en vacker natur och ett rikt kulturarv som präglar våra orter. I Lindesbergs kommun har vi ett stort engagemang både för företagande, kultur och idrott. Vi finns till för att varje dag utföra en service till de 23.500 invånare som bor här.