2021-05-21 06:00Pressmeddelande

Så blir skolavslutningarna i Lindesberg

Ballonger flyger iväg i luften. Även om allt inte är som det borde vara kommer barn och unga i Lindesberg ändå få fira sin skolavslutning litegrann. Foto: Agnethas Foto

Inget är som det borde vara på skolavslutningen, men visst firande blir det. Så här blir avslutningen för barn och ungdomar på gymnasieskolan, grundskolan och förskolan i Lindesbergs kommun.

Den blomstertid nu kommer med skolavslutningar och en iver att få fira året som har passerat och att det äntligen blir sommarlov.  Tyvärr behöver vi fortfarande förhålla oss till den pågående pandemin. Vad det innebär är för barn och ungdomar i Lindesberg är lite olika. 

Studentfirande på gymnasiet
Lindeskolan har hittat ett upplägg som både tar hänsyn till Folkhälsomyndigheternas rekommendationer och elevernas vilja att fira en viktig milstolpe i livet.

Varje student får bjuda med sig max tre anhöriga till firandet på skolan. I övrigt är studentfirandet inte öppet för allmänheten.

Nu presenteras ett upplägg som både tar hänsyn till Folkhälsomyndighetens rekommendationer och elevers vilja att fira viktiga år av studier.

Utspring klassvis
Studenterna i Lindesberg kommer att få genomföra utspringet klassvis enligt ett schema. Anhöriga kommer att lotsas av funktionärer till särskilda platser för att minska risken för smittspridning. Utspringet kommer direktsändas via webben för anhöriga och intresserade som inte kan vara på plats. 

- Vi är glada att vi får möjlighet att genomföra studenten på Lindeskolan, även om det sker i en något reducerad form, säger Staffan Hörnberg som är gymnasiechef inom Lindesbergs kommun.

Ingen studentkortege med flak
Transportstyrelsen har förlängt de tillfälliga reglerna som innebär förbud mot att åka på bland annat lastbilsflak. Med andra ord kommer det heller inte i år bli tillåtet med studentkortege.

Årskurs 1 och 2 på gymnasiet
Även årskurs 1 och 2 på gymnasiet planeras att få fira skolavslutning på skolan om än under separata dagar. Programmen planeras just nu med i första hand aktiviteter utomhus.

Skolavslutningen på grundskolorna
På grundskolorna i Lindesbergs kommun blir det endast fråga om mindre arrangemang där eleverna inte blandas i grupper som de inte redan träffar i sin vardag. Vårdnadshavare tillåts inte följa med. I nuläget planeras det för att alla högstadieskolor ska kunna ha sina traditionella avslutningsluncher eller middagar.

- Niorna går miste om så mycket som de sett fram emot så det är roligt att vi får till middagarna på alla våra högstadieskolor. Det ska vara högtidligt att sluta grundskolan även ett år som detta, säger Michael Tybell som är grundskolechef inom Lindesbergs kommun.

Avslutningar på förskolorna

I år kommer förskolans eventuella sommaravslutningar att få ske enbart tillsammans med barnen och utan vårdnadshavare och andra gäster.

- Varje förskola planerar själva en avslutning som blir bra för barnen. På grund av smittläget väljer vi inom förskoleverksamheten att ta det säkra före det osäkra och inte riskera en smittspridning, säger Kristina Öhrn, förskolechef inom Lindesbergs kommun. 

 

 

 

Ämnen: Skola

Om Lindesbergs kommun

Lindesbergs kommun ligger i norra Bergslagen i Örebro Län. Staden i vår kommun är Lindesberg och våra tätorter är Fellingsbro, Frövi, Vedevåg, Storå och Guldsmedshyttan. Här finns en vacker natur och ett rikt kulturarv som präglar våra orter. I Lindesbergs kommun har vi ett stort engagemang både för företagande och idrott. Vi finns till för att varje dag utföra en service till de 23.500 invånare som bor här.


Kontaktpersoner

Michael Tybell
Verksamhetschef grundskolan
Michael Tybell
Kristina Öhrn
Verksamhetschef förskola
Kristina Öhrn
Staffan Hörnberg
Gymnasiechef
Staffan Hörnberg