2021-03-23 12:00Pressmeddelande

Rekordmånga vill bygga i norra Örebro län

Två personer tittar på ritningar vid ett bygge. Många vill bygga i norra Örebro län. Ansökningarna har ökat med 17%.

Det är många i Hällefors, Nora, Lindesberg och Ljusnarsberg som vill bygga. Antalet bygglovsansökningar i de fyra kommunerna ökade med 17 procent under de första tre månaderna jämfört med samma period förra året.

När våren närmar sig brukar bygglovsansökningarna öka. Då är det bland annat garage, förråd och tillbyggnader av bostadshus som invånarna vill bygga. Hittills i år har ansökningarna ökat med 17 procent jämfört med samma period förra året.

– Det är jätteroligt att många vill bygga. Det brukar vara många bygglovsansökningar den här tiden på året, men i år har det varit rekordmånga. En anledning skulle kunna vara att många planerar att semestra hemma, säger Isabella Lohse, enhetschef för stadsbyggnadskontoret på Samhällsbyggnad Bergslagen.

Den stora ökningen kan innebära att de normalt korta handläggningstiderna blir lite längre, men samhällsbyggnadsförvaltningen hoppas kunna ge besked i tid för att invånarna ska kunna komma igång med sina projekt till semestern.

Vi vill tipsa dem som går i byggtankar att gå in på kommunens webbplats och läsa om vad man behöver tänka på och vilka dokument och ritningar som behöver skickas in när man gör en ansökan. Det kan gå snabbare att få ett beslut om ens ansökan har med alla delar från början, säger Isabella.

 


Om Lindesbergs kommun

Lindesbergs kommun ligger i norra Bergslagen i Örebro Län. Staden i vår kommun är Lindesberg och våra tätorter är Fellingsbro, Frövi, Vedevåg, Storå och Guldsmedshyttan. Här finns en vacker natur och ett rikt kulturarv som präglar våra orter. I Lindesbergs kommun har vi ett stort engagemang både för företagande och idrott. Vi finns till för att varje dag utföra en service till de 23.500 invånare som bor här.


Kontaktpersoner

Isabella Lohse
Enhetschef stadsbyggnadskontoret
Isabella Lohse