2023-12-18 07:00Pressmeddelande

Ny samhällsbyggnadsförvaltning i norra Örebro län

Ny logotyp för samhällsbyggnadsförvaltningen, ett samarbete mellan Hällefors, Lindesberg, Ljusnarsberg och Nora.

Från 1 januari 2024 kommer tekniska förvaltningen och samhällsbyggnadsförvaltningen bli en gemensam förvaltning. I samband med hopslagningen kommer namnet Samhällsbyggnad Bergslagen att upphöra.

Kommunerna i norra Örebro län har samverkat i många av de här frågorna sedan 2003 och vi har kommit långt i vår gemensamma resa att hitta det bästa sättet att samarbeta. Vi har kommit fram till att invånare och medarbetare kommer dra nytta av att samhällsbyggnadsförvaltningen och tekniska förvaltningen slås ihop. Målsättningen är att det ska bli enklare för våra invånare att hamna rätt och för våra enheter att jobba mer tillsammans, säger Henrik Arenvang, kommundirektör i Lindesbergs kommun.

Bakgrund

Paraplynamnet Samhällsbyggnad Bergslagen har funnits sedan 2017 som ett namn för två verksamheter som båda arbetat mot kommunerna Hällefors, Lindesberg, Ljusnarsberg och Nora. Samhällsbyggnadsförbundet har varit ett kommunalförbund med placering i Pershyttan i Nora. Samhällsbyggnadsförvaltningen har organiserats som en del av Lindesbergs kommun.

1 januari 2023 påbörjades upplösningen av samhällsbyggnadsförbundet när de, organisatoriskt, gick in och blev en förvaltning i Lindesbergs kommun med det tillfälliga namnet tekniska förvaltningen. I oktober 2023 flyttade de sitt huvudsäte från Pershyttan i Nora till Prästgatan i Lindesberg.

Det här gäller från 1 januari 2024

Från 1 januari 2024 kommer förvaltningarna med paraplynamnet Samhällsbyggnad Bergslagen bli en gemensam förvaltning med det gemensamma namnet samhällsbyggnadsförvaltningen.

Samhällsbyggnad Bergslagen som namn och varumärke kommer att upphöra. Samhällsbyggnadsförvaltningen kommer att fortsätta utföra arbete i samverkanskommunerna i norr. Med den nya logotypen kommer det bli tydligare att förvaltningen är en del av Hällefors, Lindesberg, Ljusnarsberg och Nora. 

Ny förvaltningschef

Under vecka 48 beslutade kommunstyrelsen i Lindesberg att Ola Vestin blir chef för samhällsbyggnadsförvaltningen. Ola är idag chef över tekniska förvaltningen, men tillträder som förvaltningschef för den nya gemensamma förvaltningen när omorganisationen träder i kraft den 1 januari 2024.

Det ska bli spännande att leda och driva arbetat i den nya större förvaltningen och fortsatt hantera behovet från invånare i våra fyra kommuner. Jag ser fram emot hur vi tillsammans kommer skapa en gemensam struktur och välkomna nya arbetssätt. Vårt fokus är att det ska bli så bra som möjligt för de som bor och verkar i våra kommuner, säger Ola Vestin, blivande förvaltningschef för samhällsbyggnadsförvaltningen i Hällefors, Lindesberg, Ljusnarsberg och Nora.

 

Nämnder

Den nya gemensamma förvaltningen kommer styras av två nämnder. En bygg- och miljönämnd och en teknisk nämnd. Anledningen till att det behövs två nämnder är för att den ena nämnden utför tillsyn på den andra nämndens verksamhet.

Reception och service

En reception för de invånare som har frågor till någon av enheterna på samhällsbyggnadsförvaltningen finns på Prästgatan 6 i Lindesberg. Det finns också telefontider alla vardagar med möjlighet att prata med handläggare från flera enheter på telefonnummer 0581-55 00 40. En pressinbjudan till invigning av den nya receptionen kommer inom kort.


Om Lindesbergs kommun

Lindesbergs kommun ligger i norra Bergslagen i Örebro Län. Staden i vår kommun är Lindesberg och våra tätorter är Fellingsbro, Frövi, Vedevåg, Storå och Guldsmedshyttan. Här finns en vacker natur och ett rikt kulturarv som präglar våra orter. I Lindesbergs kommun har vi ett stort engagemang både för företagande, kultur och idrott. Vi finns till för att varje dag utföra en service till de 23.500 invånare som bor här.


Kontaktpersoner

Henrik Arenvang
Kommundirektör
Henrik Arenvang