2024-04-16 13:25Pressmeddelande

Ny bilddatabas för Lindesbergs kulturhistoriska arkiv

Skärmbild på bilddatabasens startsida.

Lindesbergs kommun har bytt ut bilddatabasen för det kulturhistoriska arkivet. Den nya bilddatabasen, som fungerar i mobiltelefon, kan också hantera andra filformat än bilder så som film-, ljud- och textfiler.

Sedan hösten 2013 har Lindesbergs kulturhistoriska arkiv haft en publikt tillgänglig bilddatabas på nätet. Det tidigare systemet nådde till slut vägs ände – programuppdatering och support upphörde under 2023.

Olika alternativa lösningar har jämförts i fråga om funktion, pris och utseende. Till slut landade beslutet på samlingshanteringssystemet Sofie.

Arbetet med överflyttning av de drygt 18 500 bildfilerna och metadata började under december 2023 och den gamla bilddatabasen stängdes ner i slutet av januari 2024.

Ny bilddatabas

Nu är äntligen den nya bilddatabasen tillgänglig publikt och allmänheten kan ta del av den: https://lindesberg.kulturhotell.se/

Det är väldigt trevligt att ha den nya bilddatabasen på plats och att den ger så många nya möjligheter att dela inte bara bilder, utan även film, ljud och inskannade texter, säger arkivarien Magnus Jerlström.

Till skillnad från vår tidigare bilddatabas, så fungerar den här utmärkt i mobiltelefoner. En annan förbättring med den nya databasen är att den också klarar av att hantera andra filformat än bilder så som film-, ljud- och textfiler. Ambitionen är att även den typen av arkivmaterial ska göras tillgängliga.

Samlingshanteringssystemet Sofie började utvecklas redan 1991 av Västerbottens museum för att hantera museiföremål. På sikt kommer även museiföremål som tillhör Lindesbergs kommun att bli tillgängliga i samlingsdatabasen.


Om Lindesbergs kommun

Lindesbergs kommun ligger i norra Bergslagen i Örebro Län. Staden i vår kommun är Lindesberg och våra tätorter är Fellingsbro, Frövi, Vedevåg, Storå och Guldsmedshyttan. Här finns en vacker natur och ett rikt kulturarv som präglar våra orter. I Lindesbergs kommun har vi ett stort engagemang både för företagande, kultur och idrott. Vi finns till för att varje dag utföra en service till de 23.500 invånare som bor här.


Kontaktpersoner

Magnus Jerlström
Arkivarie
Magnus Jerlström

Relaterad media