2022-06-02 06:00Pressmeddelande

Nu invigs Kulturvägen Ramstigen och Kungsvägen – historiska länkar mellan två viktiga städer

Kulturvägen Ramstigen och Kungsvägen.

Lördag 11 juni kl 13.30 inviger vi Kulturvägen Ramstigen och Kungsvägen – historiska länkar mellan två viktiga städer vid Stenstagården i Fellingsbro.

- Den som färdas mellan Arboga och Örebro kan istället för motorvägen ta antingen Kungsvägen eller Ramstigen. Dessa vägar är inget för den som har bråttom, men för den som tar sig tid finns här en spännande del av vår historia att upptäcka. Sedan åtminstone medeltiden har Ramstigen och Kungsvägen länkat samman de två historiskt viktiga handelsstäderna, berättar Mia Geijer, Länsstyrelsen Örebro.

 Program

  • Sune Hellberg från Fellingsbro Hembygdsförening hälsar välkommen.
  • Mia Geijer från Länsstyrelsen Örebro och Bengt Storbacka, kommunstyrelsens ordförande i Lindesbergs kommun invigningstalar.
  • Fika vid Stenstagården.
  • Anders Forsell guidar längst den gamla kungsvägen och berättar om fornlämningar och rövare. Samling väster om motorbanan vid Kraftledningsgatan kl.15.30.

Projektet

Tillsammans med ytterligare två vägar ingår Ramstigen och Kungsvägen mellan Örebro och Arboga i ett projekt för att lyfta regionens kulturhistoriskt värdefulla vägsträckningar. Projektet är riktat till en bred allmänhet och målsättningen är både att lyfta fram vägar som en del av vårt gemensamma kulturarv och att berätta om historiskt intressanta platser och företeelser i anslutning till vägarna.

Trafikverket är tillsammans med Länsstyrelsen i Örebro och Länsstyrelsen i Västmanland projektägare medan Norconsult står för projektledning och framtagning av informationsmaterial. I det aktuella delprojektet medverkar även Lindesbergs kommun, Arboga kommun samt Örebrokompaniet.

Digital guide

En digital guide har tagits fram. I guiden kan du ta del av berättelser och företeelser längs vägen. Guiden Ramstigen och Kungsvägen – historiska länkar mellan två viktiga städer finns i appen Kultur Lindesberg, en digital plattform som ger olika perspektiv på kulturarvet i Lindesbergs kommun. Ansvarig för guiden är Kultur- och fritidsenheten, Lindesbergs kommun.


Om Lindesbergs kommun

Lindesbergs kommun ligger i norra Bergslagen i Örebro Län. Staden i vår kommun är Lindesberg och våra tätorter är Fellingsbro, Frövi, Vedevåg, Storå och Guldsmedshyttan. Här finns en vacker natur och ett rikt kulturarv som präglar våra orter. I Lindesbergs kommun har vi ett stort engagemang både för företagande, kultur och idrott. Vi finns till för att varje dag utföra en service till de 23.500 invånare som bor här.


Kontaktpersoner

Helen Sannerstedt
Museiintendent och kultursekreterare
Helen Sannerstedt

Relaterad media