2023-08-17 14:00Pressmeddelande

Lindesbergs kommun söker arbetsplatser som vill ta emot prao

Bilmekaniker och praktikant som utför jobb på bil.Illustrativ bild.

Nu börjar insamling av praoplatser för årskurs 9 på Lindbackaskolan. Praktiksamordnare och studie- och yrkesvägledare på Lindesbergs kommun arbetar tillsammans för att säkerställa att våra unga får en bra upplevelse av sina första kontakter med arbetsmarknaden.

Prao är ett bra tillfälle för arbetsgivare i kommunen att bjuda in en ungdom till att uppleva och bidra på arbetsplatsen. Det är ett sätt att väcka intresse för arbetsuppgifterna och kanske också inspirera morgondagens arbetskraft till att välja just den här branschen.

- Vi vet att prao brukar vara den första kontakten med en riktig arbetsplats för många ungdomar. Därför är praoplatsen en viktig och rolig upplevelse för både ungdomen och arbetsplatsen, säger Zila Conejeros, enhetschef på Arbetsmarknadsenheten.

- Praon har på många sätt bidragit till att eleverna får mer erfarenheter och förståelse för vad olika yrken innebär. Det i sin tur bidrar till att deras gymnasieval blir tydligare och enklare att genomföra. I de allra flesta fallen är både eleven och arbetsplatsen nöjda efter avslutad praovecka. Men ju fler platser som anmäler sig, desto större chans att eleverna kan välja efter intresse, vilket gör matchningen ännu bättre. Då vi på Lindbackaskolan tvingades ställa in praon vid flera tillfällen pga Covid så har jag märkt vilket sug det finns hos eleverna för prao, säger Jonas Cederulf, studievägledare på Lindbackaskolan.

- Jag hade en praovecka förra året och tyckte den var väldigt bra för mig. Jag fick en tydlig och bra inblick i ett vanligt arbetsliv och fick testa på hela ”7-16”-grejen. På praon så lär man sig att ta eget ansvar och att ta initiativ. Jag personligen både tycker och tror att det är väldigt nyttigt och bra med en prao för de som kanske aldrig har jobbat eller för de som är osäkra på vad de vill bli. Man kan med hjälp av en praoplats bli mer säker på vad det är man vill göra i livet eller vad det är man absolut inte vill göra. Att ha prao är någonting väldigt viktigt, säger Zacharias Fredén, tidigare elev på Lindbackaskolan.

Insamlandet av praoplatser pågår för fullt och praktiksamordnare Hesha Dino på Lindesbergs kommun tar emot intresseanmälningar från arbetsgivare löpande.

Är din arbetsplats intresserad av att ta emot en praoelev från årkurs 9? Mer information finns på https://www.lindesberg.se/jobb-och-foretagande/arbete-och-integration/praktiksamordning-i-orebro-lan

Har du frågor? Kontakta:

Hesha Dino

Praktiksamordnare, Arbetsmarknadsenheten

hesha.dino@lindesberg.se

Pontus Östman

Serviceassistent, Arbetsmarknadsenheten

Pontus.ostman@lindesberg.se


Om Lindesbergs kommun

Lindesbergs kommun ligger i norra Bergslagen i Örebro Län. Staden i vår kommun är Lindesberg och våra tätorter är Fellingsbro, Frövi, Vedevåg, Storå och Guldsmedshyttan. Här finns en vacker natur och ett rikt kulturarv som präglar våra orter. I Lindesbergs kommun har vi ett stort engagemang både för företagande, kultur och idrott. Vi finns till för att varje dag utföra en service till de 23.500 invånare som bor här.


Kontaktpersoner

Hesha Dino
Praktik-och feriesamordnare
Hesha Dino