2022-10-14 08:54Pressmeddelande

Lindesbergs kommun efterfrågar berättelser om kulturmiljöer

Bergsmansgården Siggebohyttan i Lindesbergs kommun.

Lindesbergs kommun har ett kulturarv som är unikt för Sverige och ett stort utbud av miljöer som berättar om kommunens historia och utveckling. I ett kulturmiljöprogram gör kommunen nu en kartläggning av värdefulla kulturmiljöer, från forntid till modern tid.

Intresset för kulturhistoria och kulturmiljöer är väldigt stort och det finns ett starkt lokalt engagemang för de kulturmiljöer som finns i kommunen. Det övergripande syftet med ett kulturmiljöprogram är att uppmärksamma och sprida kunskap om de olika kulturmiljöer som finns. En del i arbetet med Lindesbergs kommuns kulturmiljöprogram är uppmärksamma både nya och befintliga kulturmiljöer, detta med hjälp av kommunens invånare.

Kända kulturmiljöer i Lindesbergs kommun är bland annat Stripa gruvområde och Siggebohyttans Bergsmansgård, inte lika kända men minst lika spännande är Kungsvägen i Fellingsbro och Lucifers kyrka.

- Under hösten 2022 och våren 2023 kommer jag och mina kollegor ha dialogcaféer på flera av kommunens orter. Vi vill uppmuntra dig som invånare att dela med dig av berättelser kopplade till befintliga kulturmiljöer och berätta om spännande miljöer som kan vara viktiga för kommunens historia, säger Helena Randefelt, projektledare för kulturmiljöprogrammet.

Dialogcaféer

Höstens dialogcaféer är

  • 17 oktober kl. 10-12 i Ramsbergs kulturcentrum
  • 21 november kl. 12-14 i Fellingsbro sockenstuga

Planering inför 2023 års dialogcaféer pågår, mer information kommer på Lindesbergs kommuns webbplats.

- Vill du veta mer om våra kulturmiljöer eller är nyfiken på vårt arbete? Kom till något av våra dialogcaféer och prata med oss, alla är varmt välkomna, avslutar Helena Randefelt.


Om Lindesbergs kommun

Lindesbergs kommun ligger i norra Bergslagen i Örebro Län. Staden i vår kommun är Lindesberg och våra tätorter är Fellingsbro, Frövi, Vedevåg, Storå och Guldsmedshyttan. Här finns en vacker natur och ett rikt kulturarv som präglar våra orter. I Lindesbergs kommun har vi ett stort engagemang både för företagande, kultur och idrott. Vi finns till för att varje dag utföra en service till de 23.500 invånare som bor här.


Kontaktpersoner

Helena Randefelt
Projektledare kulturmiljöprogram
Helena Randefelt