2021-03-19 12:33Pressmeddelande

Lindesberg kan stängas av för att minska smittspridning

Parkeringen på handelsområdet Charlottenlund vid mellersta infarten till Lindesberg kan komma att stängas av på lördag kväll för att minska risken för folksamling och smittspridning. Parkeringen på handelsområdet Charlottenlund vid mellersta infarten till Lindesberg kan komma att stängas av på lördag kväll för att minska risken för folksamling och smittspridning.

På lördag kan delar av centrala Lindesberg stängas av för biltrafik.  Anledningen är att stoppa cruising och minska risken för trängsel i större folksamlingar som kan ge ökad smittspridning. Polisen, Lindesbergs kommun och Lindlövens IF samarbetar i insatsen.

- Det är tråkigt att vi behöver göra det, men vi har förberett för att kunna stänga av delar av vårt samhälle. Vi behöver ta till den här åtgärden i förebyggande syfte för att behålla ordningen och minska risken för smittspridning då stora folksamlingar uppstår, säger Bengt Storbacka, kommunstyrelsens ordförande i Lindesbergs kommun.

Störande cruising
Anledningen till det snabba beslutet om avstängning på lördag är uppgifter om att en större sammankomst av cruisande ungdomar och unga vuxna planeras i Lindesberg.

- Just nu är det extra viktigt att inte folksamlingar skapas, säger Stefan Toll, kommunpolis i Lindesberg. Dels på grund av smittspridningen och att lagen inte tillåter större folksamlingar. Samtidigt gör vi det här som en brottsförebyggande åtgärd då vi vet av erfarenhet att den här typen av sammankomster skapar situationer där brott och allmän oordning förekommer.

Avstängt område
De vägar och områden som kan komma att stänga av på lördag 20 mars klockan 18 till och med söndag 21 mars klockan 04 är följande:
- Stafettgatan och korsningarna till anslutande vägar.
- Kristinavägen och korsningarna till anslutande vägar.
- Parkeringsförbud vid Lindesberg Arena.
- Parkeringsförbud på handelsområdet Charlottenlund vid mellersta infarten. Trafik till matställe och biltvätt kommer att vara tillåten.

Samarbete med flera aktörer
Avstängningen är ett större samarbete mellan Lindesbergs kommun, Polisen och Lindlövens IF.
Frivilliga trafikvakter från Lindlövens IF kommer att bevaka vägarna under kvällen och föra en nära dialog med Polisen om hur läget är. Även kommunens fältassistenter inom socialtjänsten deltar.

- Vi har haft ett nära samarbete för att på bästa sätt kunna genomföra det här, säger Henrik Arenvang, kommundirektör vid Lindesbergs kommun. Statistiken visar att vi har en hög smittspridning i Lindesberg och vi vill inte ha en situation där den riskerar att bli värre.

 


Om Lindesbergs kommun

Lindesbergs kommun ligger i norra Bergslagen i Örebro Län. Staden i vår kommun är Lindesberg och våra tätorter är Fellingsbro, Frövi, Vedevåg, Storå och Guldsmedshyttan. Här finns en vacker natur och ett rikt kulturarv som präglar våra orter. I Lindesbergs kommun har vi ett stort engagemang både för företagande och idrott. Vi finns till för att varje dag utföra en service till de 23.500 invånare som bor här.


Kontaktpersoner

Bengt Storbacka
Oppositionsråd
Bengt Storbacka
Stefan Toll
Kommunpolis
Stefan Toll