2023-08-11 12:06Pressmeddelande

Höstens utställning i Galleri konstrummet - Morfars näver

Smyckeskonst av Catarina Hällzon, flätad koppar.

Lördag 19 augusti öppnar vi höstens första konstutställning i Galleri Konstrummet. Utställningen heter Morfars näver av Catarina Hällzon.

Catarina är en smyckeskonstnär som finns representerad på Nationalmuseum och MAD Museum of Arts and Design i NY. Hennes konst kännetecknas oftast av olika material i traditionella hantverkstekniker men i en ny tappning. I Catarinas smycken ser man spår av ett stort naturintresse. Hon använder sig av fiskens garvade skinn och älgtänderna efter jakten gjuts in i hennes smycken. Det gör att hennes smyckeskonst uppmärksammar och utmanar vår syn på traditionellt hantverk.

Om utställningen i Lindesberg berättar Catarina:

- Det stall fyllt med näver min morfar efterlämnade blev startpunkten i det arbete jag ställer ut i Lindesberg, urgamla nävertekniker som många behärskade för inte så länge sedan får nytt liv i mina smycken. Viktiga kunskaper om hur material togs om hand och användes håller på att gå förlorade, mina smycken tar tillvara på dessa äldre hantverkstekniker och låter betraktaren få ta del av vårt hantverksarv men med ett uttryck och med material vi inte alltid förknippar med denna typ av arbete.

Catarina har sina rötter i Örebro men bor och arbetar sedan 3,5 år tillbaka i Björnhammarn utanför Lindesberg.

- Jag kommer ihåg när jag fick se Catarinas smycken för första gången. Jag åkte på en slingrig väg, långt ut på landet och där i vid vägens slut hittade jag till hennes ateljé. Hon visade mig lådor med de mest intressanta smycken jag sett. Hennes känsla för material var slående. Jag stod där och hoppades på att hon kanske en dag skulle ställa ut hos oss, säger Sara Sporre, kultursekreterare.

Vernissage 19 augusti kl.12-14 i Galleri Konstrummet, Mötesplats Grenverket, Biblioteket.

Utställningen är öppen 19 augusti – 12 september.


Om Lindesbergs kommun

Lindesbergs kommun ligger i norra Bergslagen i Örebro Län. Staden i vår kommun är Lindesberg och våra tätorter är Fellingsbro, Frövi, Vedevåg, Storå och Guldsmedshyttan. Här finns en vacker natur och ett rikt kulturarv som präglar våra orter. I Lindesbergs kommun har vi ett stort engagemang både för företagande, kultur och idrott. Vi finns till för att varje dag utföra en service till de 23.500 invånare som bor här.


Kontaktpersoner

Sara Sporre
Kultursekreterare
Sara Sporre