2021-07-05 08:08Pressmeddelande

Gratis guidningar i Stripa gruva i sommar

Bild på byggnaderna vid Stripa gruva.

Lindesbergs kommun erbjuder gratis guidningar i Stripa gruva för de nyfikna, för familjer och för de som har specialintressen. 

Det finns tre olika typer av guidningar och de leds av Helen Sannerstedt som är museitjänsteman och kultursekreterare, Sara Sporre som är kultursekreterare och Magnus Jerlström som är arkivarie.

Helen, som i grunden är etnolog, är alltid nyfiken på människor. Hon har gjort en guidning kring boende i Stripa gruvmiljö. Hon berättar om den så här:

- En guidad tur för de nyfikna – följ med på en promenad i samhället vid Stripa gruva. Vi passerar arbetarbostäder, Kooperativa handelsbolagets affärslokal, Templet – IOGT, NTO med mera. Du som deltar är välkommen att berätta om egna minnen från de platser vi passerar.

När?
Fredag den 9 juli och fredag den 16 juli kl 14.00. Turen tar cirka 1 ½ timme och är gratis.

Var?
Den guidade promenaden startar vid parkeringen utanför stora entrén till Stripa gruva.

Anmälan?
Anmälan krävs då antalet platser är begränsade. Anmälan sker genom mail eller sms till: Helen Sannerstedt 070–3481653, helen.sannerstedt@lindesberg.se

Sara började arbeta som museipedagog i Stripa gruva för 9 år sedan och blev bergtagen. Hon berättar om sin guidning så här:

- Ta med dig familjen och gå på en guidad tur med mig. Vi går in på spännande ställen och får lära oss lite mer om de som arbetade på området och vad man gjorde i gruvan. Vad gör man med järn egentligen? Gruvan är vattenfylld så det blir inga guidningar under jord.

När?
Familjeguidningar  4-5 augusti kl 10 & 13. Är du vuxen? Vi gör två extra guidningar för dig. 6 augusti kl 11 & 14.

Anmälan?
Guidningarna är gratis men antalet platser är begränsat. Anmälan till Turistbyrån 0581-81170.

Det blir även skapande verksamhet på området med Andrea Behmrell 4-5 augusti. Barn 6-10 år kl. 10-12 och barn 11-15 år kl. 13-15. Begränsat antal platser. Anmälan på plats.

Magnus är arkivarie och historiedeckare. Han tar emot grupper under september månad för specialguidningar. Du når honom på 0581-81150 för att göra din bokning.


Om Lindesbergs kommun

Lindesbergs kommun ligger i norra Bergslagen i Örebro Län. Staden i vår kommun är Lindesberg och våra tätorter är Fellingsbro, Frövi, Vedevåg, Storå och Guldsmedshyttan. Här finns en vacker natur och ett rikt kulturarv som präglar våra orter. I Lindesbergs kommun har vi ett stort engagemang både för företagande, kultur och idrott. Vi finns till för att varje dag utföra en service till de 23.500 invånare som bor här.


Kontaktpersoner

Sara Sporre
Kultursekreterare
Sara Sporre
Helen Sannerstedt
Museiintendent och kultursekreterare
Helen Sannerstedt