2023-11-30 09:21Pressmeddelande

Finlands självständighetsdag 6 december

Finsk flagga mot blå himmel.

Finlands självständighetsdag är den 6 december och firas som Finlands nationaldag, till minne av frigörelsen från Ryssland 1917. Dagen uppmärksammas med en föreläsning på Grenverket och boenden på särskilda boenden i kommunen blir bjudna på tårta.

Lindesbergs kommun ingår sedan 2012 i finskt förvaltningsområde, vilket bland annat innebär att finskspråkiga invånare har särskilda rättigheter. På Finlands självständighetsdag hissas den finska flaggan utanför kommunhuset.

Föreläsning på Grenverket

Den 5 december bjuds du in till en öppen och gratis föreläsning på mötesplats Grenverket, Lindesbergs bibliotek. Föreläsningen berör det finska temat.

Nils Holmdahl berättar om Dan Andersson i Lindesberg och Finnmarken, om skaldens vänner i finnmarken, om magi och om marginalmänniskor. Taina Luodelahti berättar om sin bok Speglas i strömmande vatten. En berättelse om två systrar, småbarnstiden i Finland och flytten till Sverige.

Ta chansen att förkovra dig i den lokalhistoriska litteraturen med anknytning till vårt finska arv.

Plats: Samlingssalen, Grenverket/Lindesbergs stadsbibliotek.

När: 5 december klockan 18-20, i samlingssalen.

Kontakt:
Oskar Larsson, bibliotekarie, Lindesbergs bibliotek                         
oskar.larsson@lindesberg.se       
0581-811 73

Firande i Kristinakyrkan

Finska föreningen Aftonrodnad bjuder in till fest i Kristinakyrkan den 6 december kl. 12.00. Det blir tal, körsång och kaffe med karelska piroger.

 


Om Lindesbergs kommun

Lindesbergs kommun ligger i norra Bergslagen i Örebro Län. Staden i vår kommun är Lindesberg och våra tätorter är Fellingsbro, Frövi, Vedevåg, Storå och Guldsmedshyttan. Här finns en vacker natur och ett rikt kulturarv som präglar våra orter. I Lindesbergs kommun har vi ett stort engagemang både för företagande, kultur och idrott. Vi finns till för att varje dag utföra en service till de 23.500 invånare som bor här.


Kontaktpersoner

Anna Lundström
Kanslichef
Anna Lundström