2021-09-21 12:30Pressmeddelande

Demokrati 100 år - så här firar vi på Lindesbergs Stadsbibliotek

Gruppbild på två fotbollslag år 1917.Gruppbild av de två fotbollslag som möttes i matchen mellan ett damlag och ett oldboy-lag den 10 juni 1917 på Lindesbergs idrottsplats. Damlaget vann med 2–1.

Demokrati 100 år uppmärksammas med utställningar för barn och vuxna på stadsbiblioteket i Lindesberg måndag 20 september - söndag 7 november.

I år är det 100 år sedan både kvinnor och män för första gången fick rösta i val till riksdagen. På stadsbiblioteket firas det med utställningar och annat skoj.

- I år firar vi att det är 100 år sedan det blev allmän och lika rösträtt i Sveriges riksdagsval. Det vill vi uppmärksamma lite extra då bibliotek och demokrati går hand i hand. Bibliotekens demokratiska uppdrag är väl förankrade i den svenska bibliotekslagen. På stadsbiblioteket finns flera utställningar, bland annat visas Sveriges Riksdags affischutställning Ja, må den leva! Det är skyltat med böcker om demokrati för både barn och vuxna och för barnen finns Bamses tipsrunda. I en monter i bibliotekets entréplan finns dokument och föremål från kommunens bibliotek för länge, länge sen. Under demokrativeckan sker olika aktiviteter på biblioteket, berättar Per Andersson, bibliotekarie.

I Kulturarvshörnan visas utställningen Demokrati 100 år som ger ökad kunskap om demokratins genombrott och den demokratiska utvecklingen i Sverige. Den vänder sig till både barn och vuxna. Skolklasser och den nyfikne besökaren kan även lösa övningsuppgifter, med hjälp av demokratikort kan tidslinjen utforskas och frågor om demokrati då, nu och i framtiden diskuteras.


Om Lindesbergs kommun

Lindesbergs kommun ligger i norra Bergslagen i Örebro Län. Staden i vår kommun är Lindesberg och våra tätorter är Fellingsbro, Frövi, Vedevåg, Storå och Guldsmedshyttan. Här finns en vacker natur och ett rikt kulturarv som präglar våra orter. I Lindesbergs kommun har vi ett stort engagemang både för företagande, kultur och idrott. Vi finns till för att varje dag utföra en service till de 23.500 invånare som bor här.


Kontaktpersoner

Helen Sannerstedt
Museiintendent och kultursekreterare
Helen Sannerstedt
Per Andersson
Bibliotekarie
Per Andersson